Skip to content
10 November 2011 / ismakuantan

SMART SOLAT Bantu Pelajar Perbaiki Ibadah


Kelab Remaja ISMA

4 November – Bertempat di Sekolah Menengah Abdul Rahman Talib (SMART), Kelab Remaja ISMA (KRIM) Cawangan Kuantan dengan kerjasama Unit Kaunseling SMART telah mengadakan Bengkel Smart Solat. Program bermula pada 3 November dan berakhir pada keesokkan harinya telah berjaya menarik seramai 294 pelajar tingkatan satu dan dua sekolah tersebut.

Bengkel Smart Solat ini memberi penekanan tentang kepentingan untuk sentiasa menunaikan dan menjaga rukun islam kedua. Disamping memberi latihan praktikal bermula dari berwuduk, tatacara solat, bacaan solat dan solat bagi mereka yang uzur

Pada sebelah paginya program dimulakan dengan ceramah bertajuk “Solatlah Kamu Sebelum Kamu Disolatkan” yang disampaikan oleh Ustaz Khairul Syazwan pada 3 November dan Ustaz Saberi Muda pada 4 November. Seterusnya para pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang dikendalikan oleh para fasilitator yang terdiri daripada sukarelawan Persatuan Belia Islam Nasional (Pembina) Cawangan Kuantan, pelajar UIAM dan pelajar KIPSAS. Sekitar jam 12 tengah hari program melabuhkan tirainya dengan majlis penutup serta sesi muhasabah.

Ketua Unit Kaunseling SMART Puan Norziah pada kata-kata penutupnya merakamkan jutaan terima kasih kepada pihak KRIM di atas komitmen yang diberikan serta amat berharap agar kerjasama antara pihak sekolah dan KRIM terus terjalin dalam program-program yang bakal dirancang pada masa hadapan. Pihak KRIM turut mengucapkan berbanyak terima kasih atas kesudian pihak sekolah untuk bekerjasama menganjurkan program yang amat bermakna ini. Semoga para pelajar mendapatkan manfaat yang banyak dari program ini. Majulah KRIM untuk ummah!

Sedikit sedutan gambar sekitar program

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: