Skip to content
15 December 2011 / ismakuantan

Bukit Kuantan Meriah dengan program I-Medik


BUKIT KUANTAN, 11 Dec -Program amal masyarakat anjuran I Medik dengan kerjasama JKKK FELDA Bukit Kuantan dan PEMBINA telah diadakan buat kali kedua.

Pelbagai acara telah dijalankan iaitu Sunathon (acara berkhatan), pemeriksaan kesihatan percuma, ceramah kesedaran kesihatan dan juga futsal untuk golongan belia.

Program yang telah diadakan secara dua tahun berturut-turut bertujuan untuk merapatkan persaudaraan antara I Medik dengan penduduk setempat disamping menunjukkan keperihatinan I Medik terhadap tahap kesihatan masyarakat di felda.

Acara dimulakan dengan ucapan alu-aluan oleh Ust Rushdan Abdul Halim iaitu Yang Di Pertua Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) Kuantan. Dalam ucapannya, beliau menekankan tentang pentingnya masyarakat Melayu menghargai nikmat Islam dan supaya menunjukkan identiti dan jatidiri Melayu Muslim yang sebenar. Seterusnya diikuti oleh ucapan dan perasmian oleh Pengurus FELDA Bukit Kuantan En Nordin bin Harun yang mengucapkan terima kasih dan rasa bertuah mereka terpilih untuk program ini.

Selanjutnya, anak-anak seramai 19 orang untuk sunathon telah diarak keluar, disirami dengan air dari Bomba dan diberikan makanan sebelum dikhatankan. Upacara berkhatan telah disempurnakan oleh Dr Mohd Nasiruddin Johari, Pengerusi I-Medik Pahang dan Dr Mat Salleh Sarip, Timbalan Setiusaha I-Medik Pusat serta dibantu student chapter I-Medik Pahang.

Pemeriksaan kesihatan dan gigi dijalankan serentak dengan ceramah kesihatan dibantu oleh Houseman  HTAA dan student chapter I-Medik Pahang. Antara pemeriksaan yang dijalankan ialah RBS, body mass index (BMI) dan pemeriksaan tekanan darah dan pulse. Ceramah kesihatan pula yang berkisar tentang “Diabetes, Hypertension dan Coronary Heart Disease” telah disampaikan oleh Dr Norzila Baharin, Setiausaha I-Medik Pahang. Masyarakat setempat memberi sambutan yang menggalakkan di mana lebih kurang 60-70 orang hadir untuk pemeriksaan tersebut.

Sementara itu, futsal belia dan remaja dijalankan di tempat lain dan telah mendapat sambutan hangat dan akhirnya dimenangi oleh Belia FELDA Bukit Kuantan.

Akhirnya, Pengurus dan JKKK FELDA mengucapkan terima kasih dan berbangga serta rasa bertuah dengan program yang dijalankan I-Medik, ISMA dan PEMBINA dan berharap agar usaha sebegini diteruskan dan dikembangkan pada masa yang akan datang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: